زندگی عاری از دخانیات حقی برای همه

زندگی عاری از دخانیات حقی برای همه

وابستگی به دخانیات رفتار پیچیده ای است که از دو عامل محیطی و ژنتیکی تاثیرپذیر می باشد.ماده اصلی موجود در سیگار و عامل اصلی اعتیاد آور آن نیکوتین است. گرچه عوامل روانی و عادتی نیز نقش مهمی در این زمینه ایفا می کنند،عملکرد نیکوتین بر روی گیرنده های خاص نیکوتینی استیل کولین موجود در مغز می باشد و با تحریک آنها باعث آزادسازی دوپامین می گردد که به نظر می رسد همان تاثیر پاداش بخش نیکوتین را به وجود می آورد.مصرف طولانی مدت سیگار باعث تنظیم گیرنده های نیکوتین با مقدار بیشتری نیکوتین شده تا حالت پاداش بخش حاصل شود. اعتیاد به دخانیات نیز به اعتیاد به مواد مخدر از جمله هروئین و کوکائین شباهت دارد. تقریبا بعد از 4 تا 12 ساعت بعد از ترک سیگار، درجات متفاوت علایم ترک پدیدار می گردند که عبارتند از: بدخلقی، تشویش، حالت عصبی، بی قراری، عدم آرامش، عدم تمرکز، نیاز شدید به مصرف سیگار، افزایش اشتها ، بدخوابی و...

این علایم اغلب طی هفته ی اول افزایش یافته و طی چند هفته  تا چندماه کاهش می یابند. بنابراین مصرف دخانیات یا اعتیاد به نیکوتین یک بیماری یا اختلال مزمن بازگشتی است. فرد در گام نخست در گروه خانواده،همسالان،جامعه ،مدارس، دانشگاه و ....قرار می گیرد . باید دید سطح ارائه مهارت ها در این آشیانه ها تا چه حدی بوده است. بخش مهمی از برنامه ترک سیگار و ترک مواد دیگر "مهارت آموزش نه گفتن" است این مهارت هم به درد افرادی که هنوز سیگاری نشده اند و هم به درد افرادی که می خواهند سیگار را ترک کنند می خورد. در نهایت به نظر می رسد که  بهترین روش درکاهش  مصرف دخانیات  تامل بر روی سطح فرهنگ سازی در جامعه ی امروزی است.

انتهای پیام/ر.ک4070

چاپ خبر | ارسال به دیگران